6 dagen

“BERNAU IM SCHWARZWALD”

“ZWARTE WOUD”

In het zuidwesten van Duitsland, nog voor de Zwitserse grens, vind je het befaamde Zwarte Woud of zoals de Duisters het zelf noemen ‘Das Schwarzwald’. Dit pareltje biedt een genot aan mooie wegen, via haarspeldbochten klimmend naar de toppen om daarna de afdaling in te zetten. De 60 km lange Schwarzwaldhochstrasse is een genot om te rijden. En niet alleen de wegen zijn een genot, ook de heerlijke gerechten zijn niet te versmaden. Koffie met echte Schwarzwalder Kirschtorte, om over de Schwarzwalder Schincken tijdens de lunch nog maar te zwijgen. Een bezoek naar het nabijgelegen Zwitserland en de hoogste waterval van Europa is natuurlijk in deze reis opgenomen. Na een heerlijke dag rijden kom je terug in je hotel, geniet je van de informele sfeer en het adembenemende uitzicht. Nagenietend van een uitstekend verzorgd diner sluit je de dag met een afzakkertje af. Het uitgebreide ontbijtbuffet geeft weer voldoende energie voor een nieuwe dag genieten!

Zes dagen verblijf in een van de mooiste gebieden van Duitsland, de routes krijg je in het gewenste formaat mee en als je dat wenst, maken we de heen- en terugreis voor je op maat.

Dag 1: Heenreis
Je rijdt op eigen gelegenheid naar Bernau im Schwarzwald, indien gewenst kan een route op maat aangeleverd worden.

Dag 2: Toertocht: (229 km)
De eerste tocht begint in Bernau, dat bekend is vanwege het houtsnijwerk dat er te bezichtigen is in het Holzschnefler und Bauernmuseum Resenhof. Iets verder ligt tussen de heuvels de Schluchsee, die erg gewild is bij de watersporters en zwemmers. De rit gaat vervolgens dicht langs de Zwitserse grens naar het dal van de Alb, waar het plaatsje Görwihl ligt. Je bent hier in het Hotzenwald met een schitterende natuur en hoge rotsen die de naam “Teufelsküche” dragen. Een andere beleving is het kuuroord Todtmoos, dat je eerst bekijkt voordat je in het dal van de Wehra het plaatsje Wehr gaat bezoeken. Na Wehr kom je in de textielplaats Zell im Wiesental. Het is tijd voor een bad, dat in Badenweiler klaar staat. Elke dag krijgen de badinrichtingen ± een miljoen liter geneeskrachtig warm bronwater uit de steenlagen van het Zwarte Woud. Het Wiesental heeft niet alleen bronwater, maar ook zuivere lucht. Deze zuivere lucht is ook aanwezig in het tussen hoge bergen liggende Schönau, dat ook een gezellig levendig centrum heeft.

Dag 3: Toertocht: (201 km)
Voor de zwemliefhebbers is de Titisee die je als eerste gaat bekijken niet zo geschikt, bijna alle oevers zijn begroeid. Het water is er helder en een rondvaart of waterfietsen is mogelijk. De plaats zelf is gezellig, toeristisch, maar ook druk. Na het shoppen zoek je de rust op door tientallen kilometers te rijden over smalle klimmende bergweggetjes die je naar de hoogst gelegen stad van het Zwarte Woud, Furtwangen voert. Furtwangen is het centrum van de uurwerkindustrie. Langzaam gaat de weg naar beneden, waar Triberg met de hoogste waterval van Duitsland ligt. De route leidt je via de hoofdstraat naar Schonachbach, waar je beslist het Klokkenmuseum moet gaan bezoeken. Na het museum volg je het dal van de Gutach, waar Hornberg beschut door bergen en bossen in een indrukwekkend landschap ligt, daar ligt ook het langgerekte Gutach. Hierna verwissel je het dal van de Gutach voor het dal van de Elz en kom je in het Luftkurort Elzach en in Waldkirch, dat bekend is door de bouw van concertorgels. Via grote slingers wordt de afdaling ingezet naar Sankt Peter en Kirchzarten, waar je voor de afwisseling zicht krijgt op het vlakke land van Freiburg. Bloeiende bloemen op hellingen, watervalletjes en snelstromende beekjes brengen je terug naar Bernau.

Dag 4: Toertocht (183 km)
Deze tocht voert je naar een bijzondere bezienswaardigheid, namelijk de Wasserfall van Schaffhausen in Zwitserland. Door het dal van de Wehra begint de toer, waar het kuuroord Todtmoos ligt. Spoedig kom je bij de Wutach in het schilderachtige Stühlingen, dat meer dan 500 jaar oud is. Tegen de helling van de Schlossberg ligt daar het plaatsje mooi te zijn. Hoog boven het centrum toornt het kasteel Hohenlupfen uit. Bij Stühlingen neem je de kleine weggetjes naar Schaffhausen, waar je richting Neuhausen am Rheinfall aanhoudt, om niet veel later op de parkeerplaats van de grootste waterval van Europa aan te komen. De Rheinfall is 23 meter hoog en 150 meter breed. Per seconde stroomt er 600 kubieke meter water over de rotsen. Het is een machtig schouwspel als de watermassa naar beneden stort en er verschillende motorbootjes onderdoor varen. Dit toeristisch schouwspel wordt druk bezocht. De terugtocht gaat over wegen die niet druk zijn. Ze draaien door Neunkirch richting de Duitse grens, waar het lekker toeren blijft door de dorpen Hallau, Häsern en Sankt Blasien, om uiteindelijk weer in Bernau aan te komen.

Dag 5: Toertocht: (194 km)
Je vertrekt vandaag richting de Schluchsee, naar het kuuroord met dezelfde naam. Het dorp ligt op een hoogte van 930 meter en is met haar hotels en pensions erg toeristisch. Via mooie bosgebieden gaat de route naar het historische stadje Löffingen, dat gekenmerkt wordt door een mooie markt en gevelversieringen. In 1921 is het stadje door een brand verwoest, maar het is geheel in de oorspronkelijke staat herbouwd. De volgende grotere plaats heet Villingen, dat in 1972 samengevoegd is met Schwenningen. De nieuwe plaats is vooral bekend om de productie van uurwerken. De volgende plaats heet Schramberg, dat omringd wordt door vijf dalen. Ik heb een markering voor je gemaakt van het “Auto- Und Uhrenwelt Schramberg”, dat beslist bezocht moet worden. Langs de Schiltach verlaat je de plaats en toert door het dal naar Tennenbron en Sankt Georgen. Hier gaat het over in het Obertal en rij je richting Rohrbach en vervolgens door het Untertal naar Vöhrenbach, dat op 800 meter hoogte tussen naaldbossen ligt. Blijf het riviertje Breg volgen en kom uit in Neustadt en vervolgens in het vakantieplaatsje Lenzkirch. Hier passeer je een moerasgebied met een unieke plantengroei waarin de Ursee ligt. Enkele kilometers verder stopt de tocht in Bernau.

Dag 6: Terugreis
Je rijdt op eigen gelegenheid terug naar Nederland, op verzoek kunnen we een aangepaste route maken waarbij het eerste deel nog binnendoor voert.

Logies en ontbijt

Inclusief

5 x hotel / pension overnachting
5 x ontbijt
4 x toertocht
Toeslag 1 persoonskamer: € 80,00
Comforthotel extra toeslag van: € 80,00

Prijs per persoon: € 347,00 excl. ev. toeristenbelasting

Halfpension

Inclusief

5 x hotelovernachting
5 x ontbijt ⁄ 5 x diner
4 x toertocht
Toeslag 1 persoonskamer: € 80,00
Comforthotel extra toeslag van: € 80,00

Prijs per persoon: € 447,00 excl. ev. toeristenbelasting