3 dagen

BAD FREDEBURG “SAUERLAND”

Het Sauerland is bij ons Nederlanders misschien wel een van de bekendste gebieden van Duitsland. Een verblijf hier staat garant voor heerlijk rijden, mooie uitzichten en vooral genieten! Genieten van de heerlijke heuvels, fijne dorpen vol met vakwerkhuizen en gezellige terrasjes. Je rijdt hier voor Rothaargebergte wat het hoogste gebied in het Sauerland is. Ook prachtig zijn de enorme korenvelden met hun gele bloemen die samen met de groene weiden een idilisch decor vormen waar je helemaal tot rust komt zodra je er doorheen rijdt.

Het designhotel is voelt als thuis komen na een dag vol indrukken, na een toast aan de bar schuif je aan voor een heerlijk diner. Moe en voldaan plof je aan het einde van de dag in je heerlijke bed om de volgende dag weer uitgerust aan het ontbijt te kunnen zijn. De routebestanden voor deze vakantie krijg je van ons.

Dag 1: Toertocht: Duiven – Bad Fredeburg (280 KM)
Stokkum is een van de elf kleinere dorpen die onder de gemeente Montferland vallen. Het plaatsje ligt aan de voet van de 82 meter hoge Hulzenberg en heeft ongeveer 1200 inwoners. Je komt in ’s-Heerenberg, waar iets anders wacht, namelijk het pronkstuk Kasteel Huis Bergh, een van de grootste kastelen van Nederland uit de 13e eeuw. Waar je beslist ook moet stoppen is in Anholt, bij de Wasserburg Anholt. In het verleden is er nogal gevochten om de grensovergang, die nu definitief op 2 kilometer afstand van de Wasserburg ligt. Onder de Lippe ligt het natuurgebied “Die Haard”, dat ontstaan is tijdens de IJstijd. Het bosgebied heeft een omtrek van 30 kilometer waarin een elftal bergen tussen de 80 en 160 meter hoogte liggen. Het stuwmeer van de Möhnesee werd tussen 1908 en 1913 gebouwd en de Möhne mondt er in uit. Omdat er begin 1900 steeds meer behoefte aan drinkwater ontstond, werden er in het gebied van de Ruhr diverse stuwdammen gebouwd, zo ook de Möhnedam in de Möhnesee, dat nog steeds een reservoir voor drinkwater is. De dam is ruim 40 meter hoog, 34 meter breed en 650 meter lang. Slechts twee gehuchten scheiden je van Bad Fredeburg en het Rothaargebirge. De L776 brengt u tot in de 650 jaar oude plaats.

Dag 2: Toertocht: Bad Fredeburg – Bad Fredeburg (208 KM)
Het gaat vandaag hevig op en neer, waarbij je vaak kleine weggetjes gaat berijden. Een van deze smalle wegen draait naar boven en loopt door Stelborn en Oberhunden. De route volgt de Eder die je rechts laat liggen, je beklimt de Reistenberg naar 617 meter hoogte en daalt vervolgens tot in Aue. Na Bad Berleburg komt u op de Rothaarsteig te rijden. Op de Wanderparkplatz Winterbach heb je de gelegenheid om de benen te strekken. Olsberg dat aan de voet van 704 meter hoge Olsberg ligt, is een kuuroord en heeft bij het Schloss Gevelinghausen in Gevelinghausen enkele koetsen klaar staan om je de omgeving te laten verkennen. De tocht draait naar rechts de L742 op, waar links de kleine Bergsee ligt. Je gaat weer kilometers lang genieten van mooie bossen en verrassende uitzichten tot in Altastenberg, waar de bekende Kahler-Asten van 841 meter hoogte ligt. De K17 volgen en Graftschaft binnen draaien, waar in de omgeving restanten van verdedigingswerken van het begin van onze jaartelling zijn gevonden. Het dorp ligt onder de rook van Smallenberg. De B511 brengt je vervolgens weer tot in Bad Fredeburg.

Dag 3: Toertocht: Bad Fredeburg – Winterswijk (281 KM)
Je neemt in het centrum van Brunskappel de weg naar Elpe, moet terugschakelen en je kan je gaan opmaken voor een fikse klimpartij. Een kolenwagen met de tekst Glück Auf 1854 op een hoek en mooie vergezichten in het diepe dal zijn een stop zeker waard. Wasserfall op het bord en iets verder kom je in het gelijknamige dorp. Na Ramsbeck toer je door het rustige Nierbachtal over smalle wegen die driftig over een bergkam op en neer gaan. Langs de rivier de Nierbach rijdt je op Meschede af. De weg door het natuurpark Arnsberg met 8 km gevaarlijke bochten is er een van grote klasse. Het is slingeren over smalle bij motorrijders zeer geliefde wegen met onoverzichtelijke bochten. Het zicht wordt op weg naar Lenningsen ruimer, korenvelden hebben de struiken afgelost en de bossen zijn vervangen door windmolenparken. Ook de natuur blijft bekoren, smalle wegen brengen je naar het gezellige centrum van Bork, dat een leuk oud plaatsje is. Je steekt de doorgaande weg en de Halter See over en ziet een klein spoorwegstationnetje. Een dicht net van wandel- en fietspaden in een uniek natuurgebied komt op je af en aan de Steengroeveweg bij Ratum krijg je zelfs oude aardlagen te zien. Het betreden is niet zonder gevaar maar wel bijzonder en een avontuurlijke belevenis, onder de rook van uw eindpunt Winterswijk.

Extra:
Uitgebreide beschrijving, Gps file voor Garmin en TomTom.

Deze vakantie is te verlengen en te combineren met andere vakanties.
De verbindingstochten maken wij gratis.

Logies en ontbijt

Inclusief

2 x hotel / pension overnachting
2 x ontbijt
3 x toertocht
Toeslag 1 persoonskamer: € 40,00
Comforthotel extra toeslag van: € 40,00

Prijs per persoon: € 139,00 excl. ev. toeristenbelasting

Halfpension

Inclusief

2 x hotelovernachting
2 x ontbijt ⁄ 2 x diner
3 x toertocht
Toeslag 1 persoonskamer: € 40,00
Comforthotel extra toeslag van: € 40,00

Prijs per persoon: € 179,00 excl. ev. toeristenbelasting